Viu la vida no esperis que ella visqui per tú.

La meva foto
Canillo, Idem, Andorra
Bomber, esportista, amant dels viatges i aventures, enamorat de la meva dona i filles i tot amb full energy.

dijous, 3 de desembre de 2009

FAM 2009-10

L’equip nacional inicia una temporada que estarà centrada en els Mundials


Aquesta temporada no és una qualsevol per a la Federació Andorrana de Muntanyisme (FAM). A més de mantenir el nivell que ha demostrat en l’elit mundial en els darrers anys, també és l’encarregada d’organitzar els Campionats del Món, la cita més important de l’esquí de muntanya. A més d’aquests aspectes, la campanya també és especial pel canvi generacional que es pot produir quan s’acabi.


L’equip d’hivern està format per setze components, amb les úniques novetats dels júniors, que passen a formar part de l’estructura del conjunt nacional. Així, Marc Riera i Marc Gomà podran guanyar en experiència i prendre part en alguna de les cites més importants de la temporada. Però si hi ha un objectiu i unes dates marcades en el calendari de competició, aquestes són les del 28 de febrer al 6 de març, quan es disputaran els Mundials al Principat, que culminaran un projecte esportiu de quatre anys d’alguns dels corredors. Tot l’equip hi serà present i les fites són clares: estar entre els 6 primers per països, algun dels nois entre els 12 primers i alguna de les noies en el Top 5.
El terreny se’l coneixen i la motivació serà màxima pel fet de competir a casa, però aquesta pressió s’ha de saber gestionar perquè no vagi en contra seu, com ha passat en alguna ocasió en la prova de la Copa del Món a Andorra. “Sempre els ho he dit, alguns rendeixen una mica per sota del seu nivell per les ganes de fer-ho bé”, va admetre Francesc Poujarniscle, seleccionador de l’equip nacional, que confia evitar aquesta vegada que es produeixi “un estat psicològic d’angoixa”.
El calendari, però, està farcit de competicions. Un altre dels punts centrals és la Copa del Món, que constarà de set proves, començant per l’Ski in the Sky, a Pila el 19 de desembre, en què hi haurà la novetat que el dia abans de la cursa es farà una prova d’esprint per establir les posicions de sortida de l’endemà. El calendari conclourà el 24 d’abril amb la Patrulla de les glaceres, que per primera vegada formarà part de la Copa del Món. L’equip que participarà en aquest calendari el formen So­phie Dusautoir, Joan Albós, Toni Casals, Joan Vilana i Xavier Comas, que ja han estat escollits “per donar-los certa tranquil·litat per treballar”.
La resta de membres de l’equip participaran als altres campionats, i si el seu nivell és superior als de Copa del Món o algun competidor es lesiona, el substituiran. També passaran un procés de selecció per establir en quines proves prendran part. Els calendaris en què també hi haurà representació andorrana són la Copa d’Andorra, la Copa d’Espanya, els Campionats d’Espanya, la Copa Catalana, la Copa FEEC de cronoescalades, el Trofeu Internacional Petits Pirineus i els Opens FEEC.
Un altre dels fets destacats que es pot produir a final de temporada és la retirada del primer nivell esportiu d’alguns dels components de l’equip de la FAM, com són Sophie Dusautoir, Xavier Capdevila, Armand Jesús, Manel Pelegrina i Mingo Ruiz, però ja es veurà si els resultats els poden fer canviar d’idea. Mentrestant tots ja fa unes setmanes que preparen específicament la feina d’hivern, per estar a punt per a la primera prova en la qual competiran, que serà la Cronoescalada nocturna del Pas de la Casa, el dia 12 vinent.

Diari Bondia